Wijzigingen in Wet Werk en Zekerheid
Naar aanleiding van signalen van werkgevers is Minister Asscher in overleg met de Stichting van Arbeid en met de Sociale partners gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat de reeds ingevoerde Wet Werk en Zekerheid aanpassing nodig heeft. De aangekondigde wijzigingen zijn op hoofdlijnen als volgt:
- De nu geldende ketenbepaling van ten hoogste zes maanden kan bij cao worden teruggebracht naar ten hoogste drie maanden voor functies waarin de werkzaamheden als gevolg van klimatologische of natuurlijke omstandigheden seizoensgebonden zijn en gedurende ten hoogste negen maanden per jaar kunnen worden verricht. Het kabinet acht dit gerechtvaardigd, gezien de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering en het feit dat de betreffende functies slechts gedurende een gedeelte van het jaar kunnen worden verricht waardoor het aangaan van een contract voor onbepaalde tijd niet in de rede ligt.
- Er wordt geregeld dat bij een ontslag om bedrijfseconomische redenen – waar de regeling in haar nieuwe opzet toe beperkt zal worden en waaronder ook ontslag wegens bedrijfsbeĆ«indiging valt – de (gekapitaliseerde) waarde van de bij cao geregelde voorziening niet langer gelijkwaardig hoeft te zijn aan de transitievergoeding waar een individuele werknemer recht op zou hebben gehad. Het is dan aan cao-partijen zelf om te bepalen wat de inhoud en omvang van de cao-voorziening zal zijn – die ook alleen kan bestaan uit van-werk-naar- werk arrangementen – en door wie een dergelijke voorziening verschuldigd is. De huidige regeling houdt in dat een werknemer geen aanspraak kan maken op een transitievergoeding als in een cao een gelijkwaardige voorziening (bijv. eigen vergoedingsregeling, outplacement of een bovenwettelijke WW-regeling) is opgenomen komt hiermee dus te vervallen.
- Er komt een regeling waarbij werkgevers worden gecompenseerd voor de kosten van een bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid verschuldigde transitievergoeding. Die compensatie kan plaatsvinden vanuit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf) waar uiteraard een verhoging van de (uniforme) premie tegenover zal staan. Door invoering van dit wetsvoorstel is er voor werkgevers geen aanleiding meer om een arbeidsovereenkomst van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer uitsluitend in stand te laten om onder de verplichte transitievergoeding uit te komen.
De Minister wil het wetsvoorstel begin 2017 bij de Tweede Kamer indienen. De verwachting is dat de wijziging van de ketenbepaling voor seizoenarbeiders al per 1 juli 2016 ingaat. De overige wijzigingen zullen naar verwachting in werking treden per 1 januari 2018 waarbij nog onderzocht wordt of de wijziging met betrekking tot de transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid met terugwerkende kracht kan plaatsvinden.
Mocht u willen weten over wat deze wijzigingen voor u betekenen dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.
C&J Juridisch Advies
Breda