Vergoeding incassokosten bij onbetaalde facturen
Iedere onderneming wordt weleens geconfronteerd met consumenten die hun openstaande facturen niet of te laat betalen. Een en ander zorgt er meestal voor dat zij als crediteur extra kosten moet maken om deze facturen alsnog betaald te krijgen. Kunnen deze extra kosten wel aan de betreffende consument door de crediteur worden doorbelast?
Het antwoord op deze vraag is nee, dit kan niet. Om te voorkomen dat consumenten worden overvallen met torenhoge incassokosten bovenop het factuurbedrag, heeft de wetgever een aantal spelregels opgesteld. Voordat tot incassering kan worden overgegaan moet eerst de betalingstermijn worden afgewacht, welke in de factuur is opgenomen. Vervolgens kan de crediteur een zogenaamde “veertiendagenbrief” sturen. In die brief gunt de crediteur de consument nogmaals twee weken om het oorspronkelijke factuurbedrag alsnog te voldoen.
Veertiendagenbrief
Blijft de betaling dan nog uit, dan mag de crediteur vanaf heden de consument direct dagvaarden én bij de rechter ook vergoeding van buitengerechtelijke incassokosten vragen. Dit is omstreeks juni 2014 door de Hoge Raad. Hierbij is het uitgangspunt dat een veertiendagenbrief wordt gezien als een gewone incassohandeling. Daarna is een tweede aanmaning niet meer nodig om de buitengerechtelijke incassokosten te vorderen. Sommige rechters eisten dit in het verleden wel en wezen daarom de vergoeding af als het bij één betalingsherinnering was gebleven. Als gevolg van de uitspraak van de hoogste rechter behoort dit tot de verleden tijd.
Incassokosten
Welke extra kosten kan een crediteur daadwerkelijk van een consument die niet tijdig betaalt vorderen? Om hierover discussies te voorkomen heeft de wetgever in de Wet op de incassokosten een tabel opgenomen waarin overzichtelijk is opgenomen wat de criteur extra kan vorderen van de consument. De bedragen lopen van € 40,- tot aan € 6.775,- per geval. De uiteindelijke vergoeding hangt af van het oorspronkelijke factuurbedrag en niet van de door de crediteur gemaakte kosten die verband houden met bijvoorbeeld het versturen van extra aanmaningen.
Tot slot
De veertiendagenbrief is dus voldoende om een vergoeding van de buitengerechtelijke incassokosten te mogen claimen. Uiteraard is het dan wel van belang dat deze brief voldoet aan de eisen die de wet daaraan stelt. Heeft u vragen of hulp nodig bij het opstellen van de veertiendagenbrief, dan helpen wij u uiteraard graag.
C&J Juridisch Advies Breda