Transitievergoeding en vaststellingsovereenkomst
Sinds 1 juli 2015 bestaat er recht op een transitievergoeding als het dienstverband dat minstens 24 maanden heeft geduurd niet wordt voortgezet of wordt beëindigd op initiatief van werkgever. De transitievergoeding is niet verschuldigd als het beëindigen van de arbeidsovereenkomst aan werknemer te wijten is.
Vaststellingsovereenkomst
Werkgever en werknemer kunnen met elkaar overeenkomen dat het dienstverband wordt beëindigd middels een vaststellingsovereenkomst. Als de werknemer instemt met het einde van het dienstverband dan hoeft de werkgever niet voor ontslag naar de kantonrechter of het UWV. De werkgever is in dit geval wettelijk gezien een transitievergoeding verschuldigd. Bij ontslag op basis van wederzijds goedvinden is wettelijk gezien geen transitievergoeding verschuldigd maar kan in de praktijk worden onderhandeld over een beëindigingsvergoeding.
Bedenktermijn
De vaststellingsovereenkomst kent sinds 1 juli 2015 een wettelijke bedenktermijn van 2 weken als werkgever de werknemer hier schriftelijk op wijst. Indien dit niet het geval is dan is de bedenktermijn 3 weken. Binnen deze termijn kan werknemer de vaststellingsovereenkomst herroepen.
Uitspraak kantonrechter
Op 11 december 2015 deed de kantonrechter te Utrecht een uitspraak op basis van een verzoek van werkneemster om aan haar een transitievergoeding toe te kennen omdat er naar de mening van werkneemster sprake zou zijn van instemming van het ontslag en de werkgever in het kader van goed werkgeverschap de werkneemster had moeten wijzen op haar wettelijke recht op een transitievergoeding.
De kantonrechter ging niet met deze argumenten mee en wees het verzoek van werkneemster om een transitievergoeding af. Conform de inhoud van vaststellingsovereenkomst was de kantonrechter van mening dat er sprake was van een beëindiging met wederzijds goedvinden. Daarnaast heeft werkneemster een bedenktermijn gekregen van 2 weken om zich goed te laten informeren over de rechten en plichten en de financiële voorwaarden daarbij. Hierdoor geldt voor werkgever geen inlichtingenplicht ten aanzien van de transitievergoeding in het kader van een beëindiging met wederzijds goedvinden door middel van een vaststellingsovereenkomst.
Conclusie
Indien u graag wilt weten wat uw rechten zijn bij een beëindiging van uw dienstverband of krijgt u van uw werkgever in het kader van een reorganisatie een vaststellingovereenkomst aangeboden, dan kunt u bij ons terecht voor juridisch advies.
C&J Juridisch Advies Breda