Nieuwe wet voor (door)werken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Er is lang over gesproken maar op 17 maart 2015 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het aangekondigde wetsvoorstel Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Dit wetsvoorstel heeft volgens de wetgever als doel om verdringing van jongere werknemers door AOW-gerechtigden tegen te gaan en (door) werken na de AOW-gerechtigde leeftijd aantrekkelijk te maken. Het wetsvoorstel dient nog door de Eerste Kamer te worden goedgekeurd om vervolgens per 1 januari 2016 in werking te kunnen treden.
Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Wat is er zoal in deze wet geregeld?
- De loondoorbetalingsplicht (van 104 weken) en de re-integratieplicht (op grond van de Wet Verbetering Poortwachter) voor een werkgever bij ziekte worden beperkt tot 13 weken.
- Het opzegverbod tijdens ziekte geldt gedurende een periode van 13 weken. Daarna mag de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen. Na evaluatie zal worden vastgesteld of dit alsnog 6 weken gaat worden.
- De werknemer heeft bij een recht op een Ziektewetuitkering maximaal 13 weken recht. De kosten van deze Ziektewetuitkering worden op de werkgever verhaald omdat de werkgever geen premies afdraagt voor de werknemersverzekering.
- De opzegtermijn voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst met de AOW-gerechtigde werknemer bedraagt 1 maand onafhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst(en).
- Een AOW-gerechtigde werknemer kan in 4 jaar tijd 6 contracten krijgen. Dit geldt voor het aantal contracten dat is aangegaan vanaf of na de AOW-gerechtigde leeftijd.
- De Wet Minimum Loon is van toepassing op AOW-gerechtigden. De werkgever moet de werknemer minimaal het minimumloon betalen.
- De Wet Aanpassing Arbeidsuren is niet van toepassing op de AOW-gerechtigde werknemer zodat de werkgever niet wordt verplicht in te gaan op verzoeken om uitbreiding (of vermindering) van het aantal te werken uren.
Van belang is wel dat een cao ten aanzien van de hiervoor genoemde onderwerpen geen gunstigere bepalingen bevat, want dan gaat deze voor. De vraag is of veel cao’s hier al rekening mee hebben gehouden door speciale bepalingen voor AOW-gerechtigde werknemers op te nemen in plaats van te spreken van “alle of “de” werknemer(s)”.
De Wet werk en zekerheid en (door)werken na de AOW-gerechtigde leeftijd
Ook de wetgeving die per 1 juli 2015 ingaat als gevolg van de Wet Werk en Zekerheid houdt rekening met (door) werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. Zo is in deze wet geregeld dat:
- De werkgever geen transitievergoeding is verschuldigd als gevolg van en/of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
- De “ragetlieregel” niet van toepassing is wanneer de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt aangegaan aansluitend op de arbeidsovereenkomst die als gevolg van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd is beëindigd.
- Het niet meer nodig is om een pensioenbeding in de arbeidsovereenkomst of cao te hebben staan waarin is geregeld dat de arbeidsovereenkomst eindigt als gevolg van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. De werkgever heeft namelijk eenmalig de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst op te zeggen als gevolg van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd zonder hiervoor naar het UWV of de kantonrechter te hoeven.
Conclusie
Voor de werkgever bevat deze wet gunstigere bepalingen om een AOW-gerechtigde te laten doorwerken. Hopelijk staan de eventueel voor de werkgever geldende cao-bepalingen hieraan dan niet in de weg. Daarnaast zal de vraag zijn of deze wet niet gaat zorgen voor verdringing van niet AOW-gerechtigden op de arbeidsmarkt. We gaan het per 1 januari 2016 zien.
C&J Juridisch Advies Breda