Invoering Wet werk en zekerheid is een feit
Na een spannende periode tijdens de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer is de kogel eindelijk door de kerk en is de invoering van de Wet werk en zekerheid een feit. Het oorspronkelijke wetsvoorstel wordt daarentegen wel op een aantal punten gewijzigd en zal gedeeltelijk later dan in eerste instantie was gepland worden ingevoerd. Dit, met als reden om werkgevers meer tijd te gunnen voor het doorvoeren van de nodige wijzigingen binnen hun onderneming.
Nog even kort de wijzigingen, met nieuwe invoerdata, voor u op een rij:
Per 1 januari 2015:
- een proeftijd mag alleen bij een contract tot zes maanden;
- het verlengen of beëindigen van een bepaalde tijdscontract moet tijdig schriftelijk plaatsvinden. Indien dit niet (tijdig) gebeurt, heeft dit financiële consequenties;
- een concurrentiebeding, bij arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, is alleen toegestaan bij zwaarwegende bedrijfsbelangen en dient goed te worden gemotiveerd in de arbeidsovereenkomst;
- er ontstaat een loonbetalingsverplichting (bij niet oproepen) na 6 maanden bij oproepcontracten. Afwijking is alleen bij cao mogelijk voor functies met incidentele werkzaamheden zonder vaste omvang.
Per 1 juli 2015:
- Wijziging ketenregeling: een werkgever kan vanaf 1 juli 2015 minder bepaalde tijdscontracten aanbieden (24 maanden of 4 bepaalde tijdscontracten) voordat hij een onbepaalde tijdscontract aan de werknemer moet aanbieden.
- Nieuwe verplichte ontslagroute: voorheen had de werkgever de keuze, nu wordt dwingend voorgeschreven wanneer je naar het UWV of de kantonrechter moet. Daarnaast kan een werknemer tegen iedere beslissing van de kantonrechter in hoger beroep en in cassatie.
- Bedenktermijn beëindingsovereenkomst/vaststellingsovereenkomst. De werkgever moet de bedenktermijn van 14 dagen uitdrukkelijk schriftelijk meedelen en kan hierop per ontslagprocedure eenmalig een beroep worden gedaan door de werknemer.
- Invoering transitievergoeding (vervangt de kantonrechtersformule). Een werkgever is verplicht om de werknemer een vergoeding te betalen als hij de arbeidsovereenkomst die minstens 24 maanden heeft geduurd beëindigt of niet verlengt. Hierbij geldt dat bij ontslag, waarbij een slechte financiële situatie wordt aangetoond, voor de hoogte van de transitievergoeding alleen dienstjaren vanaf 1 mei 2013 meetellen.
Per 1 januari 2016:
- Bekorten WW-duur: een werkgever die op of na deze datum recht krijgt op WW, heeft recht op maximaal 24 maanden (in plaats van 38 maanden). Er geldt voor werknemers met rechten tot 38 maanden een afbouwregeling van 3,5 jaar.
Werkgevers kunnen nu eindelijk beginnen met de voorbereidingen nu de Wet werk en zekerheid definitief door gaat. C&J Juridisch Advies kan zich voorstellen dat u als werkgever nog niet goed kunt overzien waarmee u vanaf dit moment al rekening moet houden en/of dat u hierbij juridisch advies of hulp nodig heeft. Wij bieden u daarom als MKB-werkgever ons Juridisch Abonnement aan waarmee wij u onder andere kunnen helpen met uw vragen over de Wet werk zekerheid en kunnen bijvoorbeeld voor u bekijken of de arbeidsovereenkomst die u uw werknemers gaat aanbieden Wet werk en zekerheid “proof” is.