Bezwaarschrift per e-mail indienen?
In deze blog gaan we in op de vraag of tegen een beschikking per e-mail een bezwaarschrift mag worden ingediend. De Hoge Raad heeft op deze vraag recentelijk (6 oktober 2017) een antwoord gegeven.
Casus
In deze casus had een inwoner (belanghebbende) van de gemeente Rotterdam per e-mail binnen zes weken bezwaar aangetekend tegen een opgelegde naheffingsaanslag parkeerbelasting. De ambtenaar van de gemeente liet daarop per brief weten dat een bezwaarschrift per e-mail niet mogelijk was en dat de inwoner zijn bezwaar schriftelijk moest indienen. De belanghebbende deed dit alsnog, maar de bezwaartermijn was toen inmiddels verstreken. De ambternaar verklaarde vervolgens het bezwaarschrift niet-ontvankelijk, maar vernietigde de naheffingsaanslag wel ambtshalve. De belanghebbende was het niet eens met de niet-ontvankelijkverklaring van het bezwaarschrift en ging hiertegen in beroep.
De zaak werd behandeld bij de Hoge Raad. Die besliste dat het bezwaarschrift niet-ontvankelijk had mogen worden verklaard zonder de belanghebbende eerst een redelijke termijn te geven waarbinnen hij het verzuim van het niet langs de juiste weg indienen van het bezwaarschrift had kunnen herstellen. De Hoge Raad vernietigde de uitspraak van de rechtbank Rotterdam en verklaarde het verzet van de belanghebbende gegrond.
Conclusie
Als je bezwaar wenst te maken tegen een beschikking dan is het aan te raden om bij het bestuursorgaan te informeren naar de procedure. Hierdoor kom je erachter hoe je een bezwaar moet maken. Mocht je onverhoopt toch het bezwaarschrift op een onjuiste wijze (bijv. per e-mail) hebben ingediend dan dien je volgens het arrest van de Hoge Raad een redelijke termijn te krijgen waar binnen je alsnog jouw bezwaren op de juiste wijze bekend kunt maken.
Bezwaar maken
Wil je tegen een beschikking bezwaar (laten) indienen, informeer bij ons naar de mogelijkheden op basis van no cure no pay. Wij helpen u hierbij graag.
C&J Juridisch Advies
Breda